Ana içeriğe atla

Prof. Dr. Metehan Çiçek TEDÜ'de!

Tarih: 

 

Zaman algısı ve işleyen bellek kavramları ilginizi çekiyor mu? Peki, bu kavramlar öğrenme ve öğretme ortamlarımızı etkiliyor mu? Sinirbilimi dalında Uzman Akademisyen Prof. Dr. Metehan Çiçek Hocamızın yapacağı kısa fakat bilgilendirici konuşmasında sizleri aramızda görmekten büyük mutluluk duyarız. 

Zaman Algısı, Çalışma Belleği ve Ödül Beklentisi İlişkisi

Tarih: Perşembe, 30 Kasım 2017

Zaman: 16:00-17:00

Yer: Ahmet Ersan Konferans Salonu

 

Prof. Dr. Metehan ÇİÇEK

Ankara Üniversitesi, Psikoloji Bölümü, Tıp ve Beyin Araştırmaları Merkezi

Zaman çoğu insan davranışını belirleyen önemli bir kavramdır ancak zamanın ne şekilde algılandığı ve zaman algısından beynin hangi bölümlerinin sorumlu olduğuna dair sorular henüz cevaplanamamıştır. Her tür zaman algısı görevi işleyen hafızayı gerektirmektedir. Bulgular ödül beklentisi ve zaman algısında rol oynayan fizyolojik mekanizmaların oldukça benzer olduğunu göstermektedir. Ne var ki, zaman algısı, ödül sistemi ve çalışma belleği arasındaki karşılıklı etkileşime dair sistematik araştırmalar yeterli değildir.

Beynin hangi paylaşılan ve/veya uzak alanlarının zaman algısı, çalışma belleği ve ödül beklentisiyle ilişkili olduğunu ortaya çıkartmak için iki deney yürüttük. Sonuç olarak, bulgularımız zaman algısı, çalışma belleği ve ödül beklentisiyle ilgili fizyolojik mekanizmaların frontoparyetal ve kimi korteksaltı beyin ağlarıyla birbirine bağlı olabileceğini göstermiştir.

 

Prof. Dr. Metehan Çiçek

1994 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Aynı yıl Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalında Asistanlık kazandı. Bu bölümde Profesörlük unvanına kadar yükseldi. Amerika Birleşik Devletleri'nde Kaliforniya Üniversitesinde (Berkeley) Prof. Robert Knight ve Nortwestern Üniversitesinde Prof. Marsel Mesulam’ın laboratuvarlarında doktora sonrası eğitim ve araştırma yapma amacıyla bulundu. Bu ziyaretlerinde bilişsel sinirbilimi alanında ve beyin görüntüleme yöntemleri konusunda deneyim kazandı.

Dr. Çiçek, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü çatısı altında açılan Sinirbilimleri Doktora programının hazırlanmasına ve Ankara Üniversitesi Beyin Araştırmaları Merkezinin (BAUM) kurulmasına öncülük etti.

Dr. Çiçek işlevsel beyin görüntüleme konusunda dersler vermekte, kurslar organize etmektedir. Uzaysal algı, çalışma belleği, zaman algısı, sayı algısı ve bu beyin işlevlerinin çeşitli hastalıklardaki bozuklukları araştırma ilgi alanlarıdır.